poročilo – Drežnica

Korona! Ta nepridiprava nadlega sedanjega sveta je kriva, da smo obisk Drežnice prestavljali skoraj leto in pol. Dve! Vse je bilo že dogovorjeno, sam možati prostovoljec Jože je potrdil udeležbo in obljubil vodenje po Drežnici in njeni okolici.

Kdor ne zganja nervoze, ta dočaka obisk »raja« pod Krnom. In bili smo v Drežnici! Skupaj smo ugotovili, da raj pod mogočnim primorskim dvatisočakom upravičuje predstavo lepote, saj leži na široki ledeniški terasi ter daje izjemne razglede na okolico.

V torek smo zasedli avtobusne sedeže in se preko Predela zapodili v dolino Soče do Bovca in naprej do Kobarida ter čez Napoleonov most proti Drežnici.

V Drežnici nas je najprej sprejel Mirko Kurinčič, zaveden domačin, ki nam je odpredaval zgodovino Drežnice in okoliških vasi ter se z besedami povrnil vse do ranke Avstrije in se še posebej zadržal pri pripovedovanju o prvi svetovni vojni. U, Italijani so zelo zgodaj zasedli Drežnico in vse vasi v okolici, a domačine izselili. Dolgo so Italijani gospodarili, šele po drugi vojni so se jih Drežničani znebili. Mirko nam je pokazal svoj domači muzej o prvi svetovni vojni.

Pripoved o zgodovini in vojnah nam je vzela precej časa, sonce pa je pričelo neusmiljeno žgati in mi smo tedaj odšli na pohod proti vasi Koseč, do slapov in navzdol do cerkvice Svetega Justa. Tam smo pozvonili za dobre želje. Videl sem eno našo pohodnico, ki se je obesila na zvonilno vrv, kot da jo hoče odtrgati z zvonom vred. Lepo željo je imela v mislih!

Pa naprej! Po gozdni in senčni poti smo se spuščali v koseška korita. Pot je lepo vzdrževana, lepo opremljena z jeklenicami, torej varna. Mimo slapov, brzic, skalnih osamelcev smo dosegli dno našega pohoda in nato, … navzgor do ceste med Drežnico in Kosečem. Bilo je vroče, vsem je primanjkovalo energije, a na koncu smo vsi prilezli do cilja, do našega avtobusa.

Potem smo se odpravili na gostijo, v Jelkin hram, postregli so nam z drežniškimi štruklji. Okusna dobrota! Nekateri smo zalivali s pivom, nekateri …, pa z drugimi tekočinami. Potem pa na avtobus, a spotoma smo opazovali lepo urejene hiše, z mnogimi balkoni in vrtički, kjer so cvetele mnogokatere cvetice. Lepo!

 

 

 

Bi se vrnili v Drežnico v pustnem času. Smo za to?                  Peter R.

Mojster Milan Robič je pripravil izbor slik – poglejte na spodnjem linku:

https://photos.app.goo.gl/Uc9ZRPwBiojjPEd78

 

 

You may also like...