Planina Razor – poročilo

 

 

Naš Janez si je izmislil enkraten pohod po bohinjskih hribih. Ogledali smo si jih s sončne strani. Neverjetno! Kakšna lepota oblik, zelenja, skal in apnenčastih gravur nas je sprejela na primorski strani teh gora, ki so stoletja tam in razmejujejo Primorce in Gorenjce. Tujci so pred drugo vojno speljali mnogo skromnih cest v odročna področja, kjer so že poprej kraljevali planšarji, drobnica, živina in drugi nabiralci.

Kar nekaj pohodnikov se je odločilo, da pogledamo te lepote. Nagnetli smo se v mali avtobus ter kombije in hajdi čez Sorico v dolino Bače in naprej proti planini Lom. Na planini Lom je bilo konec divje vožnje preko nenavadnih serpentin in skozi prepadne bukove gozdiče. Izstopili smo in se podali na cca 1.5 ure dolgo lepo senčeno pot, ki omogoča oskrbnikom planine Razor tudi prevoz s traktorji.

Hodili smo zložno in Matko je vodil kolono, ob njem je stražila Mija, nekateri smo poskrbeli za foto zadetke, nekateri drugi pa za razne besedne dovtipe. Med pohodniki ni bilo videti utrujenosti. Kmalu smo prikorakali do koče na planini Razor. Mogočna zgradba z raznoliko ponudbo jedače in pijače. Malo pod kočo kraljuje sirarna in pohodniki so kmalu ugotovili, da je slabo založena z izvrstnim sirom, baje so poprejšnji drugi pohodniki vse izropali (pokupili).

Posedli smo se v dnevni sobi v senci pod mogočnimi krošnjami in vsi smo lahko prosto pogledovali v različne smeri, v skalovje, v dolino ali pa stražili prežvekovalce na planinskih travnikih. Živahno je tam gori, nimaš občutka, da si prispel v odročne kraje, ki so posuti z lepotami narave.

Brez političnih debat ni šlo …, kdo bo vodil naprej proti Tolminskim Ravnam, a kdo bo vozil kombija. Uh, nespametna politika!

Konec koncev smo se pomirili, dva pohodnika sta pohitela po kombija, ostali pa so složno odkorakali po mulateri v smeri proti Tolminu. Na Tolminskih Ravnah smo se radostno srečali, se naložili v prevozna sredstva in po vijugastih strmih cestah nadaljevali proti Gorenjski. A tudi tokrat smo se zataknili v Grahovem – sladoled in pivo, pa še kaj drugega je ponudil oštir. Prijetno je druženje!

                                                                         Peter R.

 

You may also like...