Nagrada “DRŽAVLJAN EVROPE”

Objavljeno je bilo 5. jul. 2017

Nagrado Državljan Evrope, ki jo podeljuje Evropski parlament, je za leto 2017 prejel program medsebojne pomoči starejšim (“Starejši za starejše”) v koordinaciji ZDUS – Zveze društev upokojencev Slovenije. Dogodka so se udeležili evropski poslanci Ivo Vajgl in Igor Šoltes, ki sta predlagala nagrajeni program ter Lojze Peterle in Franc Bogovič.

Program medsebojne pomoči starejših za višjo kakovost življenja doma »Starejši za starejše« predstavlja izjemen primer dobre prakse na področju prostovoljstva, ki omogoča bolj kakovostno in neodvisno življenje starejših. Skozi prizadevanja za boljše razumevanje in razvoj kulture sodelovanja med generacijami pa odseva pomembne evropske vrednote prostovoljstva humanitarizma, solidarnosti, povezanosti, vzajemnega razumevanja in sočutja.

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado Državljan Evrope, ki se podeljuje za posebne dosežke na področjih dejavnosti ali dela državljanov, skupin, združenj ali organizacij, ki so izkazali izjemno zavezanost spodbujanju boljšega vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic ali omogočanju čezmejnega ali mednarodnega sodelovanja v Evropski uniji v kontekstu vrednot iz Listine Evropske unije o temeljnih pravicah. Kandidate lahko predlagajo le poslanci Evropskega parlamenta – vsak poslanec lahko vsako leto predloži po eno kandidaturo.

You may also like...