Krimmlski slapovi in Mittersill

KRIMMLSKI SLAPOVI IN MITTERSILL

Datum izleta: petek, 26.9.2014

 Izleta se je udeležilo 38 potnikov.

Prevoznik: ROZMAN – BUS z voznikom Urošem.

Vodič: Janez Pretnar.

V petek, 26.9.2014, nas je Brigita ob 5.30 odpeljale iz Radovljice do Jesenic, kjer sta se zamenjala z Urošem in dotočila gorivo. Nato smo skoraj pol ure čakali pred Karavanškim predorom, da so začeli spuščati promet iz naše smeri. Po Dravski dolini smo se odpeljali do vzhodnotirolskega Lienza, kjer smo se ustavili za jutranjo kavico, nato pa nadaljevali pot po lepi dolini reke Isel proti predoru Felbertauern. Zemeljski plaz je ob neurjih v lanskem maju odnesel del dostopne ceste, tako da so v teku intenzivna dela, začasni dostop do vhoda v predor so morali narediti čisto na novo in tam se promet vrši izmenično enosmerno. Kljub temu smo brez posebnih zastojev kar hitro prišli na  salzburško stran in se spustili do Mittersilla. Po dolini Pinzgau smo nadaljevali pot do Krimmla, kjer smo si ogledali sloveče slapove, najvišje v Avstriji. Nekateri izletniki so jih občudovali od vznožja, nekateri pa so se povzpeli po planinski poti ob njih tako visoko, kolikor je čas dopuščal.

Nato smo se zapeljali po dolini Pinzgau nazaj do Mittersilla in si ogledali zanimivi  informacijski muzej Narodnega parka Visoke Ture, ki nudi čudovit prikaz vseh vidikov narave in življenja v njem. Večino izletnikov je najbolj pritegnil 360° kino.

Po ogledu smo se podprti z malico odpeljali v Zell am See. Sprehodili smo se do mestnega središča, si ogledali vodnjak s spominskimi ploščami olimpijskih zmagovalcev, mestno stolnico, se sprehodili ob jezerskem bregu, mimo imenitnih hotelov, potem pa se še z avtobusom zapeljali okrog jezera. Našo pot smo nadaljevali po dolini Pongau do kraja St.Johann, kjer smo zavili proti Wagrainu in na tamkajšnjem pokopališču mimogrede obiskali grob Josepha Mohra, avtorja besedila pesmi Sveta noč. Preko Flachaua smo prispeli do Turske avtoceste in se po njej skozi oba predora popeljali proti domu. Še krajši postanek na počivališču Eisentratten in že smo bili pred Karavanškim predorom. Tu pa smo spet morali čakati precej dolgo, da so nas spustili skozenj. Nekaj pred deveto uro zvečer smo bili v Radovljici.

Boris Rupnik

 

 

You may also like...

Dodaj odgovor