Predstavitev

Dober dan !

01.Cbele1

 

Sekcija za ročna dela

V okviru DU Radovljica deluje tudi sekcija za ročna dela. Vodenje te dejavnosti sem prevzela l. 2006. Pred mano je bila štiri leta mentorica gospa Anica Kovačević, še pred njo pa gospa Manja Selan.

Ker smo pridne kot čebele, smo se poimenovale Č`BELE.

V sekciji izdelujemo različna ročna dela: vezemo, pletemo, kvačkamo, šivamo, pa še marsikaj bi se našlo med našimi izdelki, tudi rojstnodnevne in novoletne voščilnice za potrebe društva.

  1. 2009 smo se pridružile skupini ustvarjalk, Babice z dežele. Od tedaj vsako leto napletemo in nakvačkamo več deset parov copatkov kot darilo za novorojenčke, ki se rodijo v jeseniški porodnišnici.

  2. 2013 smo se pridružile skupini žensk iz šestnajstih slovenskih krajev, ki je šivala pregrinjalo v tehniki krpanke. Krpanka je sestavljena iz rožic v obliki šestkotnikov, ki spominjajo na satnice, kar iz 539 različnih bombažnih vzorcev blaga, izdelanega v nekdanji tovarni Tekstilindus Kranj. Vsaka članica je sestavila in sešila po eno rožico, v kateri je 240 do 300 šivov in uro do uro in pol vloženega dela. Pregrinjalo je v celoti ročno sešito. Podarile smo ga Slovenskemu etnografskemu muzeju, ki ga je za nedoločen čas posodil Čebelarskemu muzeju Radovljica. Ob tem je bila izražena želja, da bi sešile pregrinjalo z vzorcem satnic na temo čebel. Pobuda je bila sprejeta, potrebna bo realizacija.

Pripravila Jožica Zadravec

 

You may also like...

Dodaj odgovor