Pohod – Babji zob

V torek, 29.9.2015  nas je v dokaj hladnem in vlažnem jutru avtobus pripeljal do Bohinjske Bele. Od tu smo se podali po asfaltni cesti, ki se strmo vzpne do majhne, razpotegnjene vasi Kupljenik na višini 640 m.

01.kuplenik

Vas je znana po cerkvici Sv. Štefana in tradicionalnem žegnanju konj na Štefana dan. Še eno posebnost ima Kupljenik,  v zimskih mesecih ga ne obsije sonce. Iz vasi nas je pot vodila po makadamu v gozd.  Kmalu se je pokazala prva priložnost za fotografiranje,  odprl se nam je razgled na vas s cerkvijo pod nami, naprej pa na celotno blejsko kotlino, Radovljico z okolico in v ozadju  na Karavanke.

02.razgled

Pot nas je peljala mimo Gradišča do planine Prihod na višini 1017 m. Kratek počitek za  požirke čaja, nato naravnost naprej, potem pa v desno proti našemu cilju.

 

Ob poti nas kažipoti vabijo v podzemlje, v jamo pod Babjim zobom, mi pa vztrajno naprej. Steza proti vrhu je speljana po robu skalnega zaključka Jelovice, občudujemo stara drevesa, ki kažejo sledove boja z ostrim zimskim vetrom in snegom, ošpičene kamnite osamelce, vmes pa se skozi vejevje ozremo na Belo in Sotesko, ki ležita v dolini pod nami. Še nekaj korakov  in smo na vrhu, na višini 1128 m.

04.malica

Kljub mrazu in vetru smo si privoščili počitek in malico, predvsem pa razgled. Pogled proti levi razkrije verigo spodnjih bohinjskih gora, ja tudi na Rodico, sledi triglavsko pogorje in se zaključi s Karavankami, spodaj pa Bled z “okolšno” in seveda Radovljica. Babji zob je menda dobil ime po stari babi, čarovnici, ki je po Jelovici nabirala zelišča in v dolino pošiljala zlo in uroke.

03.zob

Na mestu, kjer je omahnila v smrt, je nastala škrbina in iz globine je še vedno možno slišati njene uroke. Še ena zgodba je znana iz tega območja, o Svedrarju. Svedrar  je živel v leseni kolibi pod robom pečin nad Sotesko, moji starši so ga poznali. Opisal ga je Svetina v eni od svojih zgodb. Pot nadaljujemo proti planini Ricman in na Vršano. Vztrajni gobarji so kar med potjo nabrali jurčke, sirovke in dežnikarice.

05.gobe

Poti proti Taležu je več: daljša je po cesti,  bližnjice pa skozi gozd. Ker je Matko cincal po kateri bi nadaljevali, se je okorajžila Majda, stalna obiskovalka Taleža in nas varno vodila naprej po bližnjicah skozi gozd. Pot so nam kazale tudi oznake Društva pohodnikov Taleža in tako smo mimo Tolstega vrha prišli do lovske koče na Taležu.

06.talež07.talež

Tu smo uradno pohod zaključili in se vsak po svoji poti napotili v smeri Radovljice in Ribna.

Cvetka Mužan

You may also like...

Dodaj odgovor