Poročilo – opera Carmen

Opera Carmen v Operni hiši v Mariboru

Po več kot dveh letih se nas je 36 ljubiteljev opere pri DU Radovljica na zgodnje lepo nedeljsko popoldne odpravilo v Maribor na ogled priljubljene opere Carmen Georgesa Bizeta. Po prijetni umirjeni vožnji smo v Mariboru imeli še malo časa, komaj za kavico, morda tudi za tortico ali poživilni napitek

Carmen je opera v štirih dejanjih. Skladatelj Georges Bizet jo je uglasbil leta 1875. Tedaj je bila tudi krstna predstava v Parizu. Predstava je v začetku dobro kazala, potem pa jo je občinstvo izžvižgalo, kritiki pa so jo raztrgali. Trajen uspeh in priljubljenost je opera dosegla šele po skladateljevi smrti. Sedaj je Carmen ena najpogosteje izvajanih oper na svetu.

Vsebuje številne prepoznavne melodije, od privlačne habanere, ki jo poje naslovna junakinja, prek slavne baritonske toreadorjeve pesmi, do tenorske arije Don Joseja o roži, ki je že ovenela, a je še vedno prežeta s sladkim vonjem. V operi so tudi izvrstni dueti, zborovske in orkestrske melodije, spremljane s prekrasnimi baletnimi vložki.

V naši mariborski predstavi je naslovno vlogo pela argentinska mezzosopranistka Guadalupe Barrientos, ki je že vrsto let navdušuje občinstvo mariborskega odra. Ima krasen glas, pa tudi igralsko in izrazno je bila odlična. V ostalih vlogah so nastopili domači pevci. Martin Sušnik kot Don Jose je bil soliden, zelo dober je bil Luka Ortar v vlogi domišljavega toreadorja in tudi Andreja Zakonjšek Krt v vlogi Mickaele je bila dobra.

Predstavo je režiral španski režiser Juan Guillermo Nova, ki je bil hkrati tudi avtor scenografije in video projekcije.

Dirigiral pa je švedski dirigent Jon Svinghammar.

Že takoj po prvih taktih uverture nam je zastal dih ob čudovitem baletu. Tudi drugi  baletni vložki so nas navdušili.

Lepa scena, dobra kostumografija in odličen orkester in zbor so nam pričarali utrip južne Španije devetnajstega stoletja.

Doživeli smo lepo operno prestavo. Še dolgo v noč so nam odzvanjale prelepe melodije eksotične in skrivnostne Carmen, Don Joseja, Escamilla, polni ljubezni in strasti, ljubosumja in bolečine.

Upamo, da bomo v kratkem lahko prisluhnili še kakšni lepi operni predstavi v katerem od bližnjih opernih gledališč.

               zapisala Marijana Ravnihar Kunstelj

 

You may also like...