Advent v Furlaniji …

Izlet: ADVENT V FURLANIJI – jaslice iz peska in druge zanimivosti

Datum izleta: petek, 18.12.2015

 Izleta se je udeležilo 29 izletnikov.
Prevoznik: ROZMAN – BUS z voznikom Urošem.
Vodič Boštjan Šviligoj.

Na naš zadnji letošnji izlet smo se odpravili v petek ob sedmih zjutraj. Na avtocestnem počivališču Ravbarkomanda smo si privoščili jutranjo kavico in tam se nam je tudi pridružil naš tokratni vodič Boštjan.

Pod Nanosom smo se spustili v Vipavsko dolino in se v Vipavi zapeljali do kraja Vrhpolje, da smo si v tamkajšnji cerkvi sv. Primoža in Felicijana ogledali znameniti mozaik, ki ga je predlani  tam ustvaril znani umetnik pater Marko Rupnik s svojimi sodelavci. Mozaik, ki z impozantnimi 180 m2 površine velja za največji mozaik pri nas, je celostna umetnina, v katero se vključujejo tudi križev pot, barvno okno, medaljon na tabernaklju, svetilke in drugo okrasje.

Iz Vrhpolja nas je pot vodila v Italijo, mimo Gorice in po Furlanski nižini do starodavnega samostana, ki se je v srednjem veku imenoval »Santa Maria in silvis« v kraju Sesto al Règhena. Njegovi začetki segajo v osmo stoletje, v davno leto 735, še v čase langobardskega kraljestva, nekdanje ime pa kaže, da se je nekoč samostan nahajal sredi težko prehodnih gozdov. Sprejela nas je lokalna vodička Barbara, ki nam je razkazala opatijo in nas seznanila z njeno zgodovino, naš vodič Boštjan pa je prevajal. Zanimivo je, da je bil samostan v času madžarskih vpadov tekom 10.stoletja porušen, a so ga hitro spet pozidali in utrdili z obzidjem, ki ga je branilo 7 stolpov, od katerih so danes trije ohranjeni, eden kot zvonik. Kraj je postal kasneje znan romarski kraj, ker v kripti hranijo relikvije sv.Anastazije. V cerkvi, ki je polna fresk  iz 14.stoletja, se nahajajo mnoge  umetnostno-zgodovinske dragocenosti.

Naslednji cilj našega izleta je bilo mestece Cordovado ob nekdanjem slepem rokavu reke Tilment / Tagliamento, kjer se je ohranilo kar nekaj srednjeveških stavb, med drugim dvoje utrjenih mestnih vrat in obzidje. Kraj se sicer omenja v pisnih virih šele leta 1186, vendar je bil očitno neprekinjeno poseljen od rimske antike dalje, ko je bil ena od utrdb ob nekdanji rimski cesti via Augusta, ki je vodila proti severu v Norik.

Sledila je vožnja na obalo Jadranskega morja do znanega letoviškega kraja Lignano Sabbiadoro, umeščenega med Maransko laguno in izlivom reke Tilment, kjer se je v preteklih letih že kar dobro ukoreninila tradicija izdelave jaslic iz mivke na kilometre dolgi peščeni plaži, ki poleti privablja milijone turistov. Najprej smo se sprehodili  po plaži in po t.i. Terasi nad morjem ter

si nato v velikem šotoru na plaži ogledali jaslice iz peska, katere letos sestavlja preko 200 figur, ki v »neapeljski tradiciji« povezujejo idejo jaslic z živopisanim utripom namišljenega mesta do najmanjših detajlov vsakdanjega življenja.

Po krajšem postanku za okrepčilo smo se odpeljali proti domovini. Ustavili smo se še na večerji v Senožečah, nekaj pred deveto uro zvečer pa smo se vrnili v Radovljico.

Boris Rupnik

You may also like...

Dodaj odgovor