IZLET – Vipavska dolina in Goriška brda

27.5.2022       VIPAVSKA DOLINA IN ČEŠNJE V                                                                                                               GORIŠKIH  BRDIH

 

Epidemija nam jo je krepko zagodla pri pripravi in izvedbi številnih izletov, kljub temu pa smo organizirali nekaj čudovitih in  dobro obiskanih izletov. Tokrat smo  obiskali Vipavsko dolino in Goriška Brda, ki imata veliko naravnih in kulturnih znamenitosti. Na izletu smo združili lepoto pokrajine, zgodovino, kulinariko in energijo prijaznih domačinov.

S Tomanbusom, voznikom Jankom in vodnikom Janezem smo se odpravili na pot. Najprej smo se zapeljali v Vipavsko dolino, dolino z idiličnimi vasicami, vipavsko kulinariko in odličnim vinom, ki je vse do danes ohranila svojo pristnost in očarljivost. Nad Vipavo smo uzrli razvaline starega gradu, v dolini pa Dvorec Zemono, ki bo naslednji teden gostil Festival Okusi Vipavske pod taktirko Tomaža Kavčiča in kjer bo predstavljena tudi avtohtona sorta vina Zelen.

V vasi Vrhpolje smo si v farni cerkvi Sv. Primoža in Felicijana ogledali veličastne mozaike patra Marka Ivana Rupnika, največkrat zamolčanega velikega slovenskega umetnika, pa tudi njegov križev pot, barvna okna in še kaj. S sodelavci Centra Aletti je izdelal veliko mozaikov po Evropi, nazadnje v Fatimi in Lurdu. Njegove umetnine odlikuje lepota, privlačnost in hkrati sporočilo, ki ga razume tudi preprost človek.

Po stari cesti smo se mimo Nove gorice in Solkana zapeljali po obronkih Sabotina med očarljive briške griče s prostranimi vinogradi. Najprej smo se ustavili v Šmartnem, slikoviti vasi z obzidanimi petimi ohranjenimi stolpi, ki kot orlovo gnezdo čepi na izjemni vzpetini. Danes, po strokovni obnovi, je to arhitekturni biser, nekoč pa pomembna strateška točka z obzidjem, sedmimi stolpi, dvižnimi vhodnimi vrati in obdana z globokim jarkom. Mesto nas je očaralo s svojimi ozkimi ulicami in lepo ohranjeno arhitekturo.      

 

V Gonjačah so, vsaj nekateri, splezali na znameniti razgledni stolp z obširnim razgledom na celotna Brda, drugi pa smo takoj zavzeli svoje položaje v  bližnjem gostišču. Po okusnem kosilu je zacvetela trgovina s češnjami in jagodami, ki so letos res bogato obrodile.

Vipavski križ, do leta 1955 Sveti Križ, je majhno, a z zgodovino in zgodbami izjemno bogato mesto, ki očara vsakega obiskovalca in tudi nas je. Lokalni vodnik Patrik nas je, v svojem izrazitem vipavskem narečju, popeljal po placu in gasah do gradu, njegova sodelavka pa po samostanu. Kapucini so v Vipavskem križu pustili izjemen pečat, bogato knjižnico in kar 2000 knjig, tiskanih med leti 1510 in 1800. Tu je služboval tudi slovenski pridigar Janez Svetokriški, si zapisoval pridige in jih izdal v zbirki petih knjig z naslovom Sacrum promptuarium – Sveti priročnik, kjer lahko najdemo opise življenja Slovencev v 17. stoletju.

Ogled smo zaključili v stari, prijetno hladni grajski kleti, ob poslušanju odlomka njegove pridige in s kozarcem vina Zelen v roki:

 Ta svet je ena komedija; inu ravnu kakor per komediji se ne gleda, kdo je krajl ali gospud ali kmet, temuč kdo zna dobru svojo peršono naprej prnesti (inu velikokrat ta, kateri ima peršono eniga kmeta per komedijio, vekši šenkingo doseže, kakor ta, kateri ima krajlevo peršono) – tako tudi če en kmet, en delavc&c. dobro živi v svojem stanu, more tulikajn lona si zaslužit per Bogu kulikajn en krajl ali duhovni.«                           

Zapisala: Majda Resman

Fotografije: Janja Robič

You may also like...