poročilo – RUDNICA

Poročilo o pohodu na Rudnico

Avtobus nas je odpeljal tja, v Bistriško dolino, in vodnik prostovoljec, gospod Jože Mihelič, nas je popeljal mimo rojstne hiše pisatelja Mencingerja na vrh možačaste gore, ki se imenuje Rudnica.

Pot je bila strma in lepo speljana skozi mešani gozd južnega pobočja. In potem smo prišli na vrh gore, bil sem nemalo presenečen, saj je vrh ponujal razglede le na Gornjo Bohinjsko dolino, Spodnja Bohinjska dolina pa se je skrivala za obroki in krošnjami dreves.

Joža nam je že od Bleda, ko je vstopil na avtobus, pa tudi na vrhu in še naprej, pripovedoval o ledenikih zadnje ledene dobe, pa o Žigi Zoisu in njegovih zaslugah za Bohinj, pa o njegovem mecenstvu tudi štirih srčnih mož, ki so opravili prvi pristop na Triglav, pa o Ajdovskem gradcu,  pa še …, ni se zmanjkalo vseh zgodb, ki jih ima Joža zapisane pod »klobukom«. Kakšen vodnik!

Potem, po počitku, smo se pričeli spuščati čez travnike in gozd do rudnika aluminijaste rude (boksita),  pa poslušali zgodbo o rudniku in za bližnjim travnikom razmišljali o čudovitih razgledih, ki jih nudi kulisa naših visokih gora. A kaj, ko so se tedaj pojavili oblaki. Joža se nam je zjokal! Kaj vse nam je želel  povedati o gorah od Debelega vrha, Ogradov, …, pa do Triglava.

Skozi gozd smo nadaljevali navzdol proti začetku Gornje doline, do Janeza, a je Joža predlagal, da gremo na Peči. To je razgledna pečina in ob enem plezalni vrtec, ki nudi lepe in prijazne poglede na Bohinjsko jezero. Najbolj izpostavljena plezalna smer je imenovana  »Modras«, kačo lahko celo vidiš.

Na križišču poti so nekateri počakali »ta zvedave«, da so opravili z razgledom s Peči in nato smo skupaj odbrzeli na »Štacjon«. Zanimiva gostilnica ob železniški postaji.

Po pijači smo se odpeljali proti Bledu in naprej … To je bil naporno/uživaški pohod! Hvala vsem, ki ste bili zraven.

Besedilo in slike Peter R.

https://photos.app.goo.gl/K1e2dHTnG4MUyin27

Slike, ki jih je dodal M. Robič.

You may also like...