POROČILO – Sečovlje in Koper

Tudi Koprčani so nas omenili:

Obisk pohodnikov DU Radovljica

Na sončni torek, 15. junija 2021, so se pohodniki Društva upokojencev Radovljica po obisku sečoveljskih solin ustavili v Kopru, kjer sta jih prijazno sprejela člana CDA, Viktor Udovič in Ivan Avšič. Po toplih pozdravih, je dirigentsko palico prevzel Viktor, ki je popeljal vrle Gorenjce na sprehod po našem lepem Kopru. Orisal je zgodovino mesta, razkazal pomembne zgradbe in s svojim bogatim znanjem očaral poslušalce. Verjamem, da bi bil  takšen voden ogled mesta zanimiv in poučen tudi za marsikaterega domačina. Gostje so se poslovili z besedami: Danes je bil pa en lep dan!  

S tem obiskom se nadaljuje in utrjuje vez med DU Radovljica in CDA Koper.

Ivan Avšič               Koper, 16.6.2021   

Sečovlje in Koper

(15.junija 2021)

Ja, dragi pohodniki, dogodilo se je, da je naša podpredsednica odrinila na plavalni in namakalni dopust tam nekje na Istrski obali. Pa smo spet bosi in zavezani delu sami s seboj, torej Peter piši.

Prvi pohod po Korona krizi (z avtobusom!) je za nami. Obiskali smo našo obalo, ki nam je pri srcu in glejte, prijave so bile kar obilne, saj se nas je nabralo 41 osebkov s pretežno nasmejanimi lici.

Ura se je ta dan nagibala proti sedmi in pohodniki smo zasedli avtobusne postaje. Z mini težavami smo polovili vse potnike od Bleda do Črnivca. Ni kaj – uspešno! Potem smo odbrzeli po avtocesti proti morju. A smo vendarle sledili tradiciji in se ustavili na Ravbarkomandi. Kava je bila odlična.

Nekaj nadabudnih vremenarjev, je vse od štarta iz Radovljice, hvalila one nad oblaki, ki so nam pripravili strašno simpatično vreme. Po kavici je nastala zmeda, saj se je preko neba začela nabirati oblačna koprena. Pesimisti so takoj začeli tarnati, češ, da to ni spet nepridipravi maj 2021 s dežjem, a smo jih tolažili: »počakajte do enajstih«, vse se bo uredilo.

Prispeli smo v Sečovlje in pri rampi uredili formalnosti. Po posebnem mostovžu smo se odpravili na pot proti muzeju solinarstva. Cirka 2,5 km smo prehodili in prispeli. Sprejela nas je simpatična kustosinja in nam razložila vso zgodovino solinarstva in posebej omenila »petolo«, posebno podlago alg in blata, ki doprinaša, da se blato ne meša med sol. Tako nastaja bela sol,  ki jo tudi dandanašnji še kako uporabljamo.

Muzej solinarstva ni najbolje preživel Korona krize, saj cca eno leto praktično niso funkcionirali. Bazeni za pridelavo soli so trenutno opuščeni, a dobro se počutijo ptice – domače in selivke -, ki so zasedle prostore priobalnih solin. Ornitologi so navdušeni in zadovoljni!

In odpravili smo se naprej! Šli smo do konca solin, do tja, kjer močnejši obrambni nasip preprečuje morju, da bi nekontrolirano zalivalo soline. Tam smo opazili moža, ki je fotografiral, verjetno ptice. Vprašali smo ga, če ga kaj motimo in možato je odsekal: »Ste me že zmotili!« Ja kaj hočemo, morda se po domače reče, da ima vsako tele svoje veselje …

Koprena na nebu se je posušila. Seveda je ura že davno bila enajst. Vsi smo si nataknili pokrivala in odkorakali proti rampi, kjer smo zapustili avtobus, spotoma pa opazovali bogato rastlinje, lepe cvetke in bilke. Sledilo je presenečenje. Pojavil se je naš Vojko, ki nam je ponudil gostijo pijače in sladkih dobrot. Skrivnostno je povedal, da si je v letu korone privoščil skok v novo desetletje. Uf, z veseljem smo sprejeli ponujeno, mu čestitali za osebni praznik in zaželeli obilo zdravja. Še zapeli smo, saj to tudi veleva tradicija … «Kolko kaplc tolko let« …

Avtobus nas je odpeljal proti Kopru. Pri mestnih vrati, v staro mestno jedro Kopra, sta nas pričakala Ivan Avšič, naš bivši predsednik in Viktor Udovič, vodič, ki nam ga je angažirala ga. Helena iz Centra dnevnih aktivnosti za starejše občine Koper. CDA prihaja vsakoletno v Radovljico, da se skupaj odpravimo peš v Vrbo. Prijatelji smo.

Vodič nas je popeljal po starem delu Kopra, nam razložil in pokazal mnoge pomembne hiše iz zgodovine mesta, pa druge kulturne spomenike in znamenja. Vroče je bilo. Po dobri uri pohajanja skozi mestne ulice smo zaključili naš sprehod in pohod skozi mesto. Zavili smo v nekaj lokalov, se medsebojno še pogovorili, se posebej zahvalili Ivanu in vodiču ter odbrzeli na avtobus.

Avtobus nas je suvereno odpeljal proti Gorenjski, malo smo še pokramljali, malo podremali in si na koncu privoščili posluh zaključnega govorca o načrtih in zahvalah o našem pohodu na morje.                           

Peter R.

Naš Milan nas je poslikal – poglejte slike prek Googla to že znamo:

https://photos.app.goo.gl/8DqrcdStvmuPT2Z4A

You may also like...