Pohod – obiskali smo Pliberk in Komelj

SPOMINSKI POHOD NA KOMELJ 2O19 – 4O LET

Tudi Gorenjci smo se zahvaljujoč  Društvu upokojencev Radovljica dne 21.7.2019 poklonili spominu na  žrtve koroških Slovencev v  drugi svetovni vojni.

To je bil že 4o. pohod na Komelj, ki ga organizira  Krajevna organizacija Zveze koroških partizanov iz   Pliberka skupaj z domačini in je posvečen dvanajstim tragično pobitim partizanom Domnove čete. Prvi uradni spominski pohod je prerasel v množični pohod Slovencev iz matične domovine  in zamejskih Slovencev, ki je tudi  druženje in prijateljstvo.

Duša organizacije pohoda in kulturnega sporeda ob spomeniku na Komlju pa je podpredsednica Zveze koroških partizanov Mojca Koletnik.  Prireditev se odvija vsa leta na kmetiji “Pr` Cimprcu” nekaj čez 1000 m  s pogledom na mogočno Peco.

Slovenci, ki živimo v svoji državi, smo  lahko ponosni na  koroške rojake, ki ohranjajo ta spomin in  prispevajo svoj delež proti nacifašizmu, ki se na žalost oživlja.

Brez delovanja Zveze koroških partizanov  ne bi bilo 7. člena  avstrijske državne pogodbe, ki slovenski  manjšini na Koroškem prinaša določene pravice.

Društvo upokojencev Radovljica  je 16.10. 1999 podpisalo Listino o prijateljstvu z društvom upokojencev iz Pliberka. Zavezi iz te listine pa sledijo tudi vsakoletni spominski pohodi na Komelj.

Okrogle obletnice so tudi dogodek za podelitev priznanj. Vsi gorenjski udeleženci smo bili zelo ponosni, ko je bilo tudi Društvu upokojencev Radovljica podeljeno priznanje, ki so ga izročili dolgoletnemu nekdanjemu predsedniku Francu Renku, ki je celo desetletje  skrbel za vsakoletne spominske pohode.

Tudi sedanji predsednik društva Peter Ravnihar  skrbno nadaljuje s tradicijo.

Scanned Image

Mojca Koletnik je zaključila svoj

govor z naslednjimi besedami:

Stopimo skupaj na pot »Domnove

čete« in s tovariškim druženjem

poskrbimo za sobivanje vseh v

miru ne glede na prepričanje,

miselnost, veroizpoved,

nacionalnost in barvo kože…..  

Zapisala:  Milica Đ., 

slike: Peter R.

You may also like...