Izlet v Hrvaško zagorje

HRVAŠKO ZAGORJE

                    Desenić, Pregrada in Marija Bistrica

 

izjemoma v sredo, 27. septembra 2017

Odhod avtobusa iz Radovljice ob

6.50 uri – Lesce-Tulipan            

6.55 uri – AP Isospan

7.00 uri  – Vurnikov trg

Reka Sotla loči Hrvaško Zagorje od Slovenije, vendar za domačine nikoli ni bila pregrada, pač pa je imela povezovalno vlogo.  Hrvaško Zagorje je eden izmed redkih še povsem neodkritih turističnih biserov s pestro zgodovino, od prazgodovinskega obdobja v Krapini, gradov in dvorcev (Celjski grofje in Veronika Deseniška) ter spomenikov kmečkih uporov iz srednjega veka, verskih in termalnih središč do nove hrvaške države.

Program izleta:

  • Odpeljali se bomo mimo Celja in prestopili slovensko-hrvaško mejo pri Podčetrtku, zato morate imeti s seboj osebni dokument: osebno izkaznico ali potni list. Najprej se bomo ustavili v Desiniću, kjer na hribu dominira izjemna utrdba – dvorec Veliki Tabor. Z vzpetine je lep razgled na celotno Zagorje in del Slovenije. Ogledali si bomo peterokotni stolp, obrambne zidove in druge objekte iz sredine 15. stoletja ter muzejske zbirke. Verjetno je osrednji del dal zgraditi celjski grof Friderik II., poznan predvsem zaradi prepovedane zveze z Veroniko Deseniško, ki je bila doma iz teh krajev in njenega prvega zabeleženega čarovniškega procesa na Slovenskem. Po zagorskih bregovih bomo pot nadaljevali do manj poznane Pregrade, ki se ponaša z veliko cerkvijo z dvema zvonikoma, zgrajeno v neoklacističnem slogu, posvečeno Marijinemu vnebovzetju. Zaradi svoje velikosti jo imenujejo tudi Zagorska katedrala, z orglami, prenešenimi iz zagrebške katedrale.

  • Po razgibanem gričevnatem svetu bomo spoznavali večja in manjša naselja ter cerkve vrh gričev do Marije Bistrice, največjega hrvaškega romarskega središča. Cerkev je bila prvič omenjena že leta 1209, največja znamenitost pa je gotski leseni kip Črne Marije, povezane s čudeži in legendami. Kraj je tudi poznan po križevem potu na Kalvarijo, prav tako pa se ponaša s slikovito okolico.

  • Naslednja postaja bo Gornja Stubica. Tu so imeli uporni hrvaški in slovenski kmetje leta 1573 svoje središče in obiskali bomo orjaško večstoletno lipo, imenovano Gubčeva lipa, z lepo urejenim parkom v bližini cerkve sv. Jurija. Po ogledih se bomo zapeljali na slovensko stran, kjer bomo imeli pozno kosilo, potem pa nas čaka še vožnja proti domu.

Cena izleta je 36 €

in vključuje prevoz, vstopnine, malico, vodenje po programu, zavarovanje in organizacijo izleta. Pozno kosilo  ni vključeno v ceno.

Prijava s plačilom prispevka je v pisarni DU v času uradnih ur

(sreda od 9. do 12. ure). 

Izvedba izleta: ROZMAN BUS Lancovo 

You may also like...